Noutăți din domeniul securității

INTERNET EXPLORER 11 END OF LIFE

15 iunie 2022 este ziua in care Internet Explorer isi opreste activitatea dupa o durata de mai bine de 25 de ani. Aceasta inseamna ca, pentru majoritatea versiunilor de Windows, accesarea echipamentelor de securitate, si nu numai, nu mai reprezinta o solutie. Cei de la Microsoft ofera urmatoarele argumente vizavi de aceasta decizie: compatibilitate, productivitate fluidizata si nivel ridicat de securitate, toate acesta fiind inglobate in alternativa Microsoft pentru IE, mai exact Microsoft Edge.

Lista urmatoare contine elementele neafectate de aceasta decizie a Microsoft:

 • Mod de functionare Internet Explorer in Microsoft Edge
 • Platforma Internet Explorer (MSHTML/Trident), incluzand WebOC
 • Internet Explorer din:
  • Windows 8.1
  • Windows 7 Extended Security Updates (ESU)
  • Windows Server SAC (toate versiunile)
  • Windows 10 IoT Long-Term Servicing Channel (LTSC) (toate versiunile)
  • Windows Server LTSC (toate versiunile)
  • Windows 10 client LTSC (toate versiunile)

Ca specialisti in domeniul sistemelor de securitate cum ne afecteaza aceasta decizie?

Cei mai afectati sunt utilizatorii de sisteme CCTV care, prin intermediul unei pagini IE, au acces la intreg sistemul (pana in 15 iunie a.c.), fie ca e vorba de imagini live, playback sau setari. Exista totusi doua directii pe care acestia le pot aborda – fie utilizeaza aplicatiile desktop proprietare (gen IVMS-4200 in cazul echipamentelor Hikvision), fie acceseaza web serverul (camerelor IP, DVR, NVR, etc.) via Microsoft Edge in modul de functionare Internet Explorer. In cele ce urmeaza ne vom concentra atentia pe metoda a doua.

Accesarea echipamentelor via Microsoft Edge ruland modul de functionare Internet Explorer

Pentru a accesa cu succes pagina web a unui echipament Hikvision se va naviga in setarie Microsoft Edge, Tools>Settings.

In fereastra de cautare se va introduce cuvantul “internet”, iar din pagina de rezultate se va activa optiunea “Internet Explorer mode button”.

Revenind la pagina anterioara, se va introduce adresa IP a echipamentului, apoi se apasa butonul “Internet explorer mode”. Din noua fereastra (deschisa automat) “This page is open in Internet Explorer mode” se bifeaza optiunea “Open this page in Internet Explorer mode next time” pentru a accesa echipamentul in modul IE la urmatoarea accesare. Apasand Done setatirile vor fi salvate.

Pe acelasi principiu intalnit si in cazul IE, in conditiile in care nu exista plugin-ul webcomponents instalat pe PC/laptop, dupa logarea in web-serverul echipamentului, utilizatorului i se va solicita descarcarea si instalarea plugin-ului dedicat de comunicare intre browser si echipament.

Related posts